• МЕСТНОСТ

   Курорт Вили Костенец в Рила планина е известен с наличието на лечебни минерални извори, природни и исторически забележителности. Районът е утвърден туристически център, има дългогодишни традиции в предоставянето на туристически услуги. Здравословният климат, ободряващият полъх на гората, бистрите реки и поточета, високите върхове и потайните пътеки привличат ежегодно хиляди туристи и почиващи. В непосредствена близост се намира красивият Костенски водопад. За привържениците на планинския туризъм Вили Костенец е изходен пункт за Национален парк Рила - за хижите Гургулица и Белмекен и върховете Мусала, Заврачица, Мальовица. В курорта с културна стойност са 17 писателски къщи и 4 вили от следосвобожденския период.

   Град Костенец е разположен на 650 м. надм. височина край река Марица, в подножието на Рила, на 75 км. от София, на 80 км. от Пловдив и на 37 км. от Самоков. Населението на града е около 10 000 жители. Костенец е административен център на общината, която включва 8 населени места.

   Общината става част от Българската държава при Княз Маламир (831-836 г.). Тук българските царе са печелели много исторически битки, най-известната от които е битката през 986г. сл. хр. между българската войска, водена от Цар Самуил и византийците, предвождани от Император Василий Втори. 

   В района на Костенец са запазени множество археологически паметници, носещи сведения за богатата му история. Една от най-големите забележителности в общината е историческият паметник от римската епоха, а по късно от Първата и Втората Българска държава - крепостта Траянови врата. Открити са останки от 11 антични селища и селища от бронзовата, ранно - и късно - желязната епоха, 6 селища от римския период и 8 късно-средновековни селища. На територията на общината се намират и много християнски храмове с историческа, културна и художествена стойност.